Uçlarda gezintiler


0

Herkesin okuması gereken bir kitap…

Sınırlarda dolaşan çocuğunu anlamaya ve yardım etmeye çalışan bir annenin kaleminden dökülen satırları okurken ben çoook şey öğrendim 🙂

Tourette sendromunun ne olduğunu ve bu sendromla yaşayan insanlardan neden korkmamam gerektiğini ve onlara nasıl yardımcı olabileceğimi öğrendim…

Fransız hekim Gilles de la Tourette’in adıyla anılan bu sendromun bin kişiden birinde göründüğünü ve Türkiye’de yaklaşık 70000 Tourette sendromlunun var olduğunu öğrendim…

Sendromun 3 katmanı varmış : Duşünce, Duygu ve Davranış.

İlk katmandaki düşünceler anlamsız, raharsız edici, takıntılı gelip gidermiş. Tekrar tekrar oynatılan bir film gibi kafanın içinde dolanıp dururmuş.

İkinci katman, engellenemeyen istek veya dürtülerin yarattığı duygularmış. Bu duygular, yoğun korku ve bunaltı şeklinde seyrediliyormuş. Bu duygular genelde insanların yüz ifadelerinden gözlenebilirmiş.

Son katmanda ise herkesin görebileceği davranışlar varmış. Vokal tikler, tekrarlayıcı hızlı hareketler, kırıp dökmeler veya bunların karışımı davranışlar.

Bu üç katman da sürekli etkileşim halindeymiş.

Tedavinin en önemli kısmi sevgi olduğunu, müzikle veya sanatın bir dalıyla ilgilenmenin faydalı olduğunu öğrendim…

Yani kısacası ben bu kitaptan çok şey öğrendim.

Artık biliyorum ki arkasında kimse olmaması için köşelere oturan insanlara, sürekli konuşan ve rahatlamak için zıplayan, koşan, yürüyen ve bir şeyler kıran insanlara karşı daha anlayışlı olacağım 🙂  Sabırla ve sevgiyle yaklaşıp, onların zengin iç dünyalarındaki güzellikleri dışa vurmaları ve o güzellikleri yaşamaları için yardım etmek çabalayacağım 🙂

Pan yayıncılık ve kitabın yazarı Gökçe Esen’ e yürekten teşekkürler 🙂 🙂 🙂

 

 

 


Like it? Share with your friends!

0
Meliha Doğu

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir